ми не обирали його для того, щоб розпочати медовий місяць. швидше, він обрав нас. мене ніколи не манила своєю вседозволеністю і духом авантюризму ця туристична Мекка. тож, наслухавшись історій друзів і їхніх обережних, але наполегливих заохочень спробувати там “щось таке” або погуляти по “тому самому” кварталу, ми вирушили назустріч нашій першій сімейній подорожі.

ви колись літали на KLM? якщо ні, то, напевно, чули, що король Нідерландів час від часу працює другим пілотом на рейсах блакитноокої авіалінії. це був мій перший досвід польоту (в той час як Мостік [1] на цьому вже собаку з’їв). всі залякували, що вуха позакладає, голову розриватиме, мозок витрясе або взагалі “літаки останнім часом часто падають”. але, мабуть, вони не знають, який це кайф. всі кекси Амстердама з таємними інгредієнтами (саме “отими”) відпочивають порівняно з відчуттям, коли бачиш, як трясеться крило літака, відриваючись від землі, і як замість злітної смуги перед тобою постає неймовірне видовище – стрункі ряди будиночків, водні артерії, живі нічні міста і … величезні зефірні хмари.

з KLM літати приємно, нестресово і якось оптимістично. мило спілкуєшся з стюардесами та стюардами й думаєш, що і в Нідерландах кожен зустрічний буде охоче жартувати та йти на контакт (так це чи ні – буде далі). чи то на висоті загострюється почуття голоду, чи то дійсно годують смачно – сказати не беруся:) одним словом, 3 години – політ успішний.

і ось ви потрапляєте у великий, гарний, людний аеропорт Schiphol (і як правильно читати цю назву запам’ятаєте на день п’тий). звідти можна добиратися на Uber (до нашого готелю поїздка коштувала 30 євро) або ж, як і ми, насолоджуватися крутезним громадським транспортом. на території аеропорту є пункти, в яких можна придбати безлімітні проїзні на всі види транспорту – метро, інтерсіті-спринтери, трамваї, автобуси і ferries (але на них ми так і не катались, бо велосипедисти, зазвичай, займають всю переправу).

це все дуже круто, класно, зручно, швидко і взагалі нам ще до такого рости й рости, АЛЕ одне “але” – плануйте наперед, куди і коли ви будете подорожувати. бо ми, зайняті лише весільними турботами, сподівалися на імпровізацію. імпровізація вийшла, та якийсь десяток євро зекономити можна було. штука в тому, що є три види проїзних – для Амстердама (плюс дорога до аеропорту), Амстердам+регіон (якщо хочете подивитися на вітряки і тюльпанові поля) та Нідерланди (ми їздили з ним в Гаагу). кожен з них можна взяти на 1, 2 чи 3 дні. ну, і як ви вже самі зрозуміли, ми хотіли все і одразу, особливо маршрут не планували, один проїзний навіть загубили, тому і довелося їх частенько купувати. тим не менш, якщо ви не подорожуєте Амстердамом на велосипеді (як я:)), то громадський транспорт – це зручна можливість об’їздити місто найбільш комфортно. більше інформації про проїзні тут.

згодом читайте про равликів, музей проституції, амстердамський шопінг та багато іншого – дочекайтеся.