Наші друзі та рідні знають, що після подорожі до Чехії найсильніший слід у моєму серці залишила кухня 😊. Прага – місто, в якому неможливо бути голодним. А також місто, де все надихає стати фудблогером. Особливо після Амстердама, де проблема порожнього шлунку стояла гостро, Прага стала раєм на землі, вдовольнивши всі наші очікування.

Ціни в Празьких кафе і ресторанах не надто відрізняються від київських, тому ми спокійно дозволяли собі відвідувати заклади двічі-тричі на день, замовляючи різний набір страв і алкоголь. Та все по черзі.

*не забувайте, що кожна назва закладу прив’язана до посилання на офіційний сайт, де є меню, місце розташування і ще багато всього цікавого.

Тож, де ми були:

Waf Waf (http://waf-waf.cz/cs_CZ/)

це був наш перший сніданок і ми вирішили поїхати у місце, де, за словами інстаграмерів, найсмачніші вафлі. Маленька затишна вафельна змусила нас задуматися над вивченням чеської. Як виявилося, там не розмовляють ні англійською, ні російською. Тим не менш, гугл перекладач, схожість української з чеською і жіноча інтуїція зробили свою справу. А ще я дізналася багато цікавого. Наприклад, фруктовий чай чеською звучить як “овочевий чай”.

Рекомендуємо: солоні вафлі з беконом, чеддером, соусом песто і салатом.

 

Guston (https://www.guston.cz/)

це місце ми знайшли за рекомендацією адміністраторки нашого готелю і знаходилось воно якраз у двох кроках. Це не типова чеська пиварня, а, швидше, сучасне модне місце для любителів бургерів.

Рекомендуємо: салат з тигровими креветками, свинна рулька, бургер з лососем, пиво.

  

 

Terrasa U Prince (https://www.terasauprince.com/terrace)

ця тераса з тієї категорії місць, де “дорого-богато”. Типовий розрекламований туристичний заклад, який рекомендують через хороший вид на Старе місто. Насправді, в Празі багато крутих безкоштовних оглядових точок. Тим не менш, для романтичної вечері підійде.

Рекомендуємо: сирну тарілку і біле вино.

 

Planeta Zizkov (http://planetazizkov.cz/)ресторан, з категорії тих, які за час нашого перебування стали рідними. ми полюбили їхні комплексні обіди, домашню атмосферу і найдружелюбніших офіціантів. все безсумнівно смачно і недорого. а також тут говорять англійською та російською.

Рекомендуємо: часниковий суп з грінками і сиром, смажений сир із тартаром, пиво, свічкова.

 

 

Malostranska Beseda (http://www.malostranska-beseda.cz)

затишна кав’ярня, з ідеальним розташуванням біля трамвайної зупинки Malostranska і прямо біля спуску з собору Святого Віта. Саме там ми проводили сніданок після ранкової недільної служби і посиденьки за кавою (а вона тут неймовірно смачна). Найцікавіше, що поряд знаходиться Starbucks, де ціни на порядок дорожче і де великі черги туристів. Тому радимо звертати увагу на такі місцеві колоритні заклади – частенько там буває і смачніше, і економніше.

Рекомендуємо: комплексний сніданок, яблучний пиріг з вершками, капучино, лате.

 

 

Vytopna (https://vytopna.cz/)

культове та популярне серед туристів місце. Пиво та інші напої тут доставляють на маленьких поїздах по залізничних коліях, якими пронизаний весь ресторан. Мабуть, це місце – таємна чоловіча мрія, бо туристи, які сиділи біля нас, шаленіли від радості кожного разу, як повз проїжджав іграшковий потяг з переповненими пивними келихами. Нам несказанно пощастило, що ми прийшли не у саму годину-пік і тому мали де сісти. Іншим довелося стояти в черзі, що тягнулася аж далеко до входу в ресторан і чекати, поки з’являться вільні місця. Тому варто забронювати столик заздалегідь. Ціни тут порівняно високі, що можна пояснити розташуванням та високим попитом. Та обрати Vytopna для вечері й побігати по залі, наздоганяючи потяг із вашими напоями, доволі цікаве заняття.

Рекомендуємо: паста зі шпинатом та індичкою, свиняча рулька з пюре, ягідний сидр, нефільтроване пиво.

 

 

Potrefena Husa (http://www.potrefena-husa.eu/en/)

ресторан, який користується популярністю у місцевих,  – і цим все сказано. Тут добре все – від кухні до обслуговування і атмосфери. Ціни середні, а пиво й чеські народні страви найсмачніші. Андрій одразу закохався в Traditional Sirloin (свічкову), а я спробувала божественне (без перебільшення) крем-брюле.

 

 

 

Рекомендуємо: beef top blade, traditional sirloin, small chicken steaks in bread crumbs, coconut crème-brulee, Staropramen dark, Hoegaarden Rosee.

The Craft (http://www.thecraft.cz/)

модна пиварня, де є пиво і все до нього.

Рекомендуємо: нагетси, сирні палички, пиво.

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретне місце! 

Mezi Radky (https://www.facebook.com/kavarnameziradky/)

Ми потрапили сюди абсолютно випадково, але відкрили для себе приємну, затишну й дуже атмосферну кав’ярню. Какао було по-справжньому домашнім, а їхня випічка приваблювала всіх перехожих. Найбільше мене вразили працівники закладу – привітні, щирі та веселі – одразу відчуваєш себе як вдома. Та ще більше здивувало мене те, що ця кав’ярня входить у мережу благодійних закладів, мета яких – працевлаштовувати людей з інвалідністю. Як на мене, це свідчить про високу розвиненість суспільства і готовність бути відкритими до всіх, незважаючи на фізичні чи психічні вади. Більше інформації ви зможете дізнатися тут.  Впевнена, що ви не пожалкуєте, якщо вирішите відвідати це тепле й життєрадісне місце.

Рекомендуємо: какао, лате, будь-яку випічку. 

 

Наостанок трохи про вуличну їжу Праги, а саме про трдло. Хтось скаже, що це все вигадки для туристів і нічого чеського і традиційного в цьому нема. Згодна, але це смачно! Дам пораду: не спішіть купувати одразу перше, що попадеться на шляху. У нас це був готель U Prince, де булочки наповнювали італійським морозивом. На жаль, булочки були не дуже смачні, а ціни – не дуже дешеві.

 

Наступного разу ми скуштували цю ж випічку в Trdlo Tradition і зрозуміли, чому туристи так люблять ці булочки-завитки. Перед нами постав вибір серед розмаїття начинок: кремів, фруктів, шоколаду. Ми зупинились на нутеллі та полуниці – і, мабуть, рівень цукру тоді стрибнув у захмарну далечінь. Як би ви не старалися, ви не зможете доїсти цю вибухову солодку суміш – це неймовірно калорійно. Але якщо празька погода не радує і на душі тоскно – трделі однозначно піднімуть настрій (тільки пильнуйте, щоб нічого не злиплося).

У вас потекли слюнки? Значить, мені вдалося передати всю ту гастрономічну насолоду, яку ми пережили в Празі. Тих, хто особливо непокоїться за можливі зайві кілограми після такого застілля, можу запевнити: в Празі погладшати надто складно – тут доводиться багато ходити пішки, підійматися сходами, залазити на пагорби…Тому не переживайте😊