За вікном настають справжні листопадові морози, а ми продовжуємо згадувати теплу Празьку осінь. У першій частині ми розкрили секрети п’яти місць, які варто відвідати у чеській столиці. Гайда далі?

6. Прогулянка Влтавою

Продовжуючи «річкову» тему, варто згадати прогулянку на пароплаві знаменитою водною артерією Праги – Влтавою. Якщо ви плавали Дніпром на одному з човнів на Поштовій площі у Києві, ви знаєте це відчуття. Такі круїзи допомагають побачити місто з іншого ракурсу, роздивитися красу, приховану нагромадженням забудов, відчути себе чайкою, яка все своє життя провела, високо здіймаючись над міською метушнею. Тому натягуйте шапки, замотуйтеся шафами й попутного вітру!

7. Загради

Празькі сади – загради – справжні витвори ландшафтного мистецтва. Вони розміщені по всьому місту й деколи, щоб знайти їх, доводиться добряче постаратися. Та це справжня краса, кожен сад неповторний і унікальний по-своєму: фонтани, геометричні фігури з кущів, клітки з екзотичними птахами й античні скульптури.

 
 

 

Ось найпопулярніші:

8. Стіна Джона Леннона

На Велкопржеворській (фух) площі знаходиться одне з улюблених місць всіх фанатів Beatles і не тільки – стіна Джона Леннона. Спершу місцева влада намагалася зупинити розвиток хаотичного мистецтва графіки, та згодом це стало популярним туристичним місцем. Найцікавіше, що стіна постійно змінюється: з’являються нові малюнки та написи. Навіть за час нашого перебування у Празі стіна встигла зазнати значних перетворень – процес творення мистецтва не зупиняється ні на мить. Кажуть, що найвідданіші фанати зможуть серед тисяч надписів розпізнати автограф самого Леннона. У вас вийшло?

 

А ми, в свою чергу, залишили свій невеличкий автограф 😊

Також в декількох метрах від стіни знаходиться міст, де закоханим прийнято залишати замки на згадку. Ми підтримали традицію, бо дуже нам хочеться повернутися в Прагу ще хоч разочок. Будете там – спробуйте знайти наші сліди.

 

9. Вишеград

Під час водної прогулянки Влтавою ми одразу звернули увагу на старезну фортецю-місто. Вона притягувала погляди туристів, зачаровувала готичністю, а ще – велично височіла над горизонтом. Ми згадали, що чули про це місце – Вишеград – від різних людей. Всі стверджували, що Вишеград відкрито конкурує з Празьким Градом, а туристів там, як на диво, в декілька разів менше. Шлях наверх, до скелі зайняв приблизно 40 хвилин, але кінцева мета вартувала затрачених зусиль. Ми побачили справжнє «місто у місті»: маленькі різнокольорові будинки, тенісні корти, огороджені мурами старої фортеці, а далі – відголоски готичних легенд – ротонда, скульптури янголів, містичне кладовище… Такі місця завжди мають свою атмосферу, передають певний настрій, а ще – бережуть багатовікові таємниці й скарби. Жителі Праги люблять наповнювати залишки минулого загадками та легендами. І, якщо деякі з них більше походять на вигадки братів Грімм, то сказання, пов’язані з Вишеградом, викликають довіру – все тут пронизане містикою.

 

 

Ще одна приваблива риса Вишеграду – це шикарні панорами Праги. Ідеальніший оглядовий майданчик важко вигадати. З якого муру фортеці не поглянеш – червоноголові будинки, почорнілі собори, Влтава – все як на долоні. Тому єдина порада – не спішіть. Озирніться – і навіки закохаєтеся.

 

 

10. Петршинська вежа і музей дзеркал

Як виявилося, Прага може похвалитися власною Ейфелевою вежею. Щоправда, чеський варіант у рази три менший і не такий елегантний, як французький колега. Для туристів – це оглядовий майданчик №1. Будемо відвертими, під кінець подорожі й із запасом фотографій неймовірних панорам з Вишеграду ми так і не наважилися пішки підійматися на верхівку Петршинської вежі та ще й платити за доволі недешевий квиток.

 

 

Та, якщо у вас все-таки залишаться сили, спробуйте (а потім розкажете😊). Мабуть, є ще один негативний фактор впливу на наші враження. Якраз у той день, який ми виділили для відвідин вежі, фунікулер зачинили через технічні причини. І ми просто йшли пішки на пагорб близько години. Як бачите, вдача не завжди на нашому боці.

Поряд з вежею діє старий музей дзеркал. Пам’ятаєте ті кімнати з «Ну, погоди» або луна-парків, де можна побачити своє сплющене, витягнуте чи трохи повненьке відображення? Одним словом, дитячі забавки. А ще там є дзеркальний лабіринт. На вході нас попередили, що людям стає погано, поки вони намагаються вибратися, і пояснили, як знайти вихід, якщо ми загубимося. Але, чесно, важко загубитися в трьох стінах.

Мабуть, для дітей – це розвага, а ми щось взагалі розчарувались ☹.

Та у всьому треба шукати позитив! У будь-якому разі всі наші походеньки на свіжому повітрі були корисні, та й ніжки підкачали. Тому ходіть на здоров’я і насолоджуйтеся природою. У Празі це завжди виграшний варіант – парки неймовірно гарні у будь-яку пору року. Нам от пощастило застати справжню золотисто-багряну осінь.

 

Тепер ви знаєте, куди, на нашу думку, варто заглянути, якщо опинитеся у Празі. Але це лише верхівка айсбергу – та ще й очима недосвідчених туристів😊 Впевнена, що Прага приховує ще безліч цікавих закладів, неочікуваних знахідок та «ізюминок». Наступна частина – завершальна – про Празький дух і душу. Дочекайтеся😊