Нещодавно в Україні з’явився додатковий вихідний – 25 грудня. Щоправда, для більшості наших знайомих таке нововведення додало лише ще один вільний передсвятковий день, та аж ніяк не надихнуло святкувати разом з усім католицьким світом. У нас же, на канадській землі, ситуація дещо інша.

Як ви вже знаєте, підготовка до Різдва починається за два-три місяці до дня Х. Щойно відгуляли День всіх святих – Хелловін – страхітливі й моторошні декорації ховаються назад на антресолі й дістаються коробки з різдвяними прикрасами. Жителі квартир обмежуються довжелезними гірляндами по периметру всього балкону й ялинками (чи ж то Christmas tree) зростом завбільшки з Андрія. Ми теж не могли уявити свята без зеленої красуньки вдома – хоча б штучної і хоча б невеличкої. Правда, в Україні ми, зазвичай, лаштували новорічне дерево за день-два до Нового року. Тоді це здавалося мені абсолютно доцільним: у всіх вже були святкові ранки й корпоративи, телевізор всоте транслював історію про чоловіка, який любить 31-ого ходити в баню з друзями, а в холодильнику чекала свого часу баночка червоного кав’яру. От він, святковий настрій!

Та у Ванкувері, особливо в багатоповерхівках зі скляними стінами, десь на початку грудня з’являється нав’язлива ідея все-таки поставити ялинку. Кожного вечора доводиться споглядати гарні прикрашені дерева у сусідів з будинку навпроти. І нічого, що до свят ще місяць: вільний куток у квартирі так і проситься, щоб його заставили різдвяною інсталяцією. Так само не витримали й ми і вирушили у пошуках нашої першої зеленої красуні. Я була згодна на найменшу, але, бодай, якусь. Та через декілька годин пошуків ми зрозуміли, що варто інвестувати в майбутні зимові свята і взяти додому нормальну таку, людську ялинку. Ось так і в нашій тимчасовій квартирі оселилося справжнє канадське різдвяне дерево. Як виявилося, спорудити інсталяцію було простіше простого: ялинка-конструктор складається за 5 хвилин, на ній одразу начеплена гірлянда і – вуаля – ялиночко, гори!

          

Далі були місцеві торгові центри, кав’ярні й інші публічні місця: їхній незмінний пісенний репертуар про червононосого оленя, фантастичний (як для Ванкувера) сніг за вікном, Санта, джінгл белс… За передсвяткові тижні я вже вивчила його напам’ять і зрозуміла, чому в грудні у працівників торгових центрів найбільше трапляються нервові зриви – якщо так часто слухати Let it snow, ще й не таке може статися.

Продовжуючи тему торгових центрів, не вийде не згадати про шопінг. Задовго до Різдва виробники найсвятковіших товарів (або ж просто популярних брендів) оголошують подарунковий марафон відкритим. У грудні магазини гудять, як переповнені вулики. Потрапляючи на територію м’ятних смаків, імбирних ароматів, милих в’язаних носків і светрів з рогатими помічниками Санти, кожен порядний ванкуверець не може покинути її без хоча б маленького пакуночка. Важко втриматись, це правда. Тому в таку пору кожен другий перехожий хизується пакетами Victoria’s Secret, H&M, Nordstrom, Hudson’s Bay і незчисленними бомбочками для ванни, парфумами, носками з написом «Canada» і непристойно яскравим вбранням для святкового вечора. Та, як не дивно, подарунки до Різдва – це не найцікавіше.

Найцікавіше ж починається у Boxing Day (дослівно «День коробок» або ж «День подарунків»). Він відзначається одразу після Різдва, 26 грудня, і може затягнутися, перетворюючись на Boxing Week (тиждень). Як виявилося, сусіди-американці такої традиції не мають. Boxing Day є традиційним для Великобританії і декількох країн Співдружності Націй (до якої, власне, і входить Канада). Щоб краще зрозуміти, що це і з чим його їдять, можете згадати кадри, які часто показують на українських телеканалах у американську Чорну П’ятницю. Пам’ятаєте? У магазин вривається багатотисячний люд, змітає все на своєму шляху, б’ється за пару джинсів, вириває волосся з голови конкурента, набирає повен возик добра, якого йому, насправді, не треба, і переможно біжить до каси. Багато хто порівнює Boxing Day з вищеописаним свавіллям, до того ж, переконуючи, що під час різдвяної версії шопінгового забігу більші знижки.

Чи то канадці люди занадто ввічливі, чи всі надихаються духом світлого свята, та ми не стикнулися з оскаженілими натовпами. Вирішивши теж щось прикупити собі на Boxing Day, ми, звісно, побачили переповнені торгові центри й навіть черги на вході в магазин. Наприклад, перед Pandora (магазин прикрас) впродовж всього тижня стояла черга з 15-20 людей: деякі з них навіть очікували, сидячи на підлозі й похиливши втомлену голову. Можна було легко дізнатися, де дорогі магазини, а де найбільші знижки, бо в перших так, як і завжди, самотньо блукало 3-5 покупців, а в других –  натовп захоплював усю територію й, здається, приміряв все, що бачив. Нам пощастило придбати декілька теплих (і ніби якісних) чоловічих светрів, трохи білизни, милу піжаму з пінгвінами й найбільшу нашу гордість – електричну аромалампу з набором різдвяних ефірних олійок.

Ми – люди, незвиклі до шопінгових баталій, тому цілеспрямовано оминали переповнені магазини й черги на примірку. Мабуть, для справжніх поціновувачів знижок і покупок Boxing Day – свято не гірше за саме Різдво. Та, якщо комусь доведеться потрапити на Black Friday чи Boxing Day (і якщо ви так само не великий любитель шопінгу), є сенс шукати цікаві знижки в інтернет-версіях магазинів або ж навіть придивлятися річ, яку хочеться, онлайн і в день знижок цілеспрямовано йти за нею. Тоді ви не відчуватимете себе приблудою серед рішучих й впертих покупців і не втратите день дарма. Зовсім забула сказати, що Boxing Day – офіційний вихідний, саме тому ви зустрінете на вулицях й у торгових центрах стільки люду, скільки, думали, в місті й не живе.

Ще одна особливість місцевого Різдва – це те, що 25 грудня місто буквально вимирає. Можна пройтися вулицею ввечері й не зустріти ні однієї живої душі, ні одного відчиненого магазину/кафе/ресторану. У це важко повірити, але складається враження, що 24-26 грудня відпочивають буквально всі. Натомість, у Новий рік ситуація зовсім протилежна: з п’ятої вечора до п’ятої ранку можна безкоштовно їздити на метро, по всьому місту величезні натовпи людей зі святковим настроєм, всі гуляють, веселяться, «тусуються». І навіть можна купити продукти в новорічний вечір! Під час Різдва легко залишитися голодним, якщо заздалегідь не закупитися продуктами або якщо не ліньки добиратися до тих поодиноких магазинів, які працюють, але від нас, наприклад, знаходяться дуже далеко.

Як ви вже зрозуміли, канадське Різдво – свято виключно сімейне. І навіть, якщо ви так не думаєте, настрій і атмосфера навколо, врешті-решт, змусять провести це свято вдома з найріднішими. Мабуть, це й правильно. Щоправда, кожен влаштовує собі таке свято, яким бачить його сам. Ми, наприклад, у переддень Різдва (тобто на Святий вечір) опинилися в компанії нових українських друзів і за дві щоки наминали замовлені суші. На саме ж свято ми запекли індичку і вдвох дивилися фільми. Чому лише індичку? Бо соусу, приправи чи гарніру придбати заздалегідь ми не додумалися, а коли згадали, то зіткнулися з повсюди зачиненими дверима й увічливими побажаннями щасливих свят на дверях магазинів.

Наступного Різдва ми пообіцяли собі бути більш відповідальними й підготуватися як слід. Та, з іншого боку, головне – це ж настрій, так?