Малий шпендик на фото не підозрює, що через 11 років на неї чекатиме страшне-престрашне ЗНО…

Нещодавно мені написала одна дівчинка з проханням розповісти про ЗНО: на що я очікувала, як готувалася і що отримала в результаті. Мене одразу огорнула ностальгія. Зараз я готуюся до IELTS – міжнародного іспиту з англійської мови – і так само, як і три роки назад, вирішую тести, тренуюся і (зовсім трошки) нервую.

Три роки назад мені було 16. Я хотіла, щоб ЗНО стало вінцем мого шкільного трудоголізму, підсумувало здобутки й промахи й перетворилося на квиток у щасливе університетське майбутнє. Знаю, що у багатьох зараз такий період: вчитеся ви у 10-11 класі, складаєте  IELTS чи пишете диплом – виглядаєте ви однаково. У вас напружений мозок, втомлені очі й завмерле серце в очікуванні того Дня, коли все вирішиться.

Та, направду, таких іспитів життя готує для нас на кожному кроці. І не до всіх буде час підготуватися.

Втім, сьогодні про ЗНО. Я складала три предмети – Українську мову та літературу, Англійську мову та Історію України. Обирала недовго, бо всі мої “гуманітарні” спеціальності одноголосно потребували саме цих трьох. В результаті, я отримала відповідно 199.5, 194.5 та 196 балів. Як я готувалася?

Українська мова та література

Моя оліміпіадно-конкурсна кар’єра з цим предметом розпочалася, здається, з третього класу. І пронеслася через усе шкільне життя. Тому, коли прийшов час готуватися до ЗНО, я вимагала від себе високого результату (а всі інші й поготів). Мені допомогли тести минулих років, книжка Авраменка (для ревізії граматики й літератури), чітке знання основних літературних категорій (автори, жанри, епохи) та олімпіадний бекграунд. Більше того, вчителька української мови, яка все моє життя готувала мене до вищезгаданих конкурсів, зголосилася допомагати мені у підготовці до тестування. Й ми регулярно штудіювали конкурсні завдання, переглянули всю програму й набили руку на тестах.

З творами я завжди була на “ти”, але у ЗНО своя специфіка. На першому місці має стояти відповідність критеріям і вимогам, а вже потім – вируюче творче начало. До того ж, варто уважно слідкувати за часом: мені його на твір не вистачило і я в темпі вальсу дописувала на останніх хвилинах. І саме тому у мене 199.5, а не 200 🙂 Та хіба це має значення?

Англійська мова

А отут не все так просто. Не знаю, як зараз, та попередні роки саме цей іспит був частковим рандомом. Як пощастить. Готуватися треба багато й починати якомога раніше. Я готувалася 9 місяців: ходила на додаткові заняття у школі, займалася з репетитором й вирішувала тести. На рахунок репетитора, все індивідуально. Залежить від вашого рівня й очікуваного результату. Я розуміла, що мені для вступу потрібен був високий бал. Для цього треба було заповнити прогалини у граматиці й шаленими темпами збільшити словниковий запас. Варто розуміти, що тексти з англійської в ЗНО – це, в якійсь мірі, рулетка. Ви можете знати це конкретне слово або ні, визначити результат методом виключення, вгадати – whatever. Якщо ви більше знаєте, у вас більше шансів. Те саме з граматикою. Так, вам не випаде нагода продемонструвати знання усіх часів, але сто відсотків щось та й попадеться.

Також варто бути уважним й логічним: читати завдання, звертати уваги на деталі на картинках, вчитуватися в текст. Можна легко “прошляпити” одну-дві правильні відповіді (як це зробила я). Щодо твору: це тренується так само, як і все інше. Берете найпопулярніші теми з програми, вивчаєте структуру, вставні слова й списуєте зошит. І засікайте час!

Історія України

Чесно зізнаюся, з Історією у школі складалося не дуже, тому перед ЗНО мені довелося починати підготовку з самих Неандертальців. Я мала основу, але для того, щоб отримати 196 варто було потрудитися. Спершу, я відвідала декілька занять з репетитором, але потім зрозуміла, що гра не варта свічок. Почала ходити на шкільні додаткові заняття, придбала книжки по самопідготовці й “понеслося”. Тестування з Історії вимагає багато простору на вашому мозковому жорсткому  диску (але, на щастя, легко з нього стирається). Ви маєте паралельно вчити дати, пам’ятки, зразки мистецтва, портрети діячів й саму історію. Для того, щоб ваш мозок сприйняв такий шалений (і дурний) потік інформації, якнайкраще підійдуть візуальні матеріали. Я добре запам’ятовую за допомогою зорової пам’яті, тому для мене цей варіант став найлегшим.

Всього лише треба власноруч зробити картки з датою на одній стороні і з подією на іншій (те саме з портретами тощо). Приносите їх в клас – і ваші однокласники в захваті від нової інтерактивної гри. Саме цим ми й займалися на перервах.

На жаль, багато інформації прийдеться завчити. Втім, необхідно розуміти зв’язок між процесами, перебіг подій і вплив різних факторів –  тут вже варто розібратися. Якщо ви любите історію, то підготовка до ЗНО буде цікавою подорожжю. Якщо ні, все-таки спробуйте пограти в карткову гру. І тести! Вирішуйте тести!

Із загальних порад:

  • Готуйтеся заздалегідь. Оцініть свої шанси, продумайте стратегію, вирішіть, чи варто обирати репетитора, порадьтеся з вчителями щодо підготовчих матеріалів.
  • Регулярність і постійність – запорука успіху. Це буде важкий період, але тести й підручники мають стати вашими товаришами й супутниками. Занудьгували – тести, стоїте в черзі – тести, перерва – тести. Можете навіть завантажити мобільний додаток з тестами на телефон. І картинки з історії теж.
  • Зберігайте золоту середину між підготовкою й відпочинком. Так, попереду іспити, але також і випускний вечір. Ба більше, це ваш останній шкільний рік – відчуйте себе найдорослішим серед класів й проведіть рік весело (і з тестами).
  • ЗНО – це не кінець життя. Бали – не показник знань чи успіху. 0.5 бала, швидше за все, суттєво не позначаться на результатах вашого вступу. Налаштуйтеся прийняти дійсність такою, якою вона буде. Не все залежить від нас, далеко не все.

Я нервувала перед ЗНО, як і всі смертні. Але все збулося так, як я цього хотіла. Якщо ви працюєте над собою, тренуєтеся, докладаєте зусилля, то все воздасться, повірте.

Я бажаю усім, на кого чекають тести, іспити й інші відповідальні заходи, досягнути своєї цілі. У вас все вийде, варто лише трошки попотіти й запастися терпінням.

І все буде добре.

Ви колись складали ЗНО чи у вас все попереду? Діліться своїми історіями підготовки й переживаннями у коментарях:)