Коли мова заходить про такі екзамени, як IELTS I TOEFL, завжди виникає питання «як готуватися?».

Я не вчитель англійської і маю лише один досвід проходження IELTS. Та у мене вийшло отримати overall band score 8.5, і сьогодні я розкажу про свою підготовку, секрети й помилки.

*нижче використовуються такі позначки: Listening – L, Writing – W, Reading – R, Speaking – S

Я готувалася самостійно. По-перше, курси у Ванкувері, самі розумієте, коштують недешево. По-друге, маючи певний рівень англійської (Upper-Intermediate, а краще Advanced), можна готуватися самостійно за допомогою підручників. Важливо зрозуміти, що складність IELTS у специфіці завдань. З гарним рівнем англійської достатньо буде зрозуміти їх структуру, осилити найзручніші стратегії їх вирішення і – найважливіше – натренуватися на десятках тестів. Проблеми, які можуть виникнути навіть у людини з гарним знанням мови:

  • нестача часу

Хто бачив завдання IELTS, знає, що на реальному тесті не буде часу, щоб читати умови, думати над ними, писати твори на чернетці чи аналізувати тексти від першого до останнього речення. IELTS побудовано таким чином, що, як тільки бланк потрапляє вам до рук, ви маєте одразу діяти. Тому перший секрет: довести вирішування тестів до автоматизму. Варто навчитися:

  • робити швидкі і зрозумілі нотатки під час Listening i Speaking (Part 2)
  • вирізняти ключові слова у L i R
  • skim текст, щоб швидко знаходити потрібну інформацію
  • розбивати завдання у W на декілька підзавдань (підтвердити чи заперечити судження, дати власну думку, аргументи, приклад з життя)
  • швидко вигадувати аргументи «за» і «проти» для есе на будь-яку тему
  • знати напам’ять базову структуру есе і корисні слова (fluctuate, increase, decline для W P1 і therefore, furthermore, for instance для W P2)

Так ви зекономите достатньо часу, щоб спішка не змушувала вас нервувати і припускатися прикрих помилок.

  • надлишкове вільнодумство

Не знала, як краще це назвати. Знову повертаємося до питання специфіки. Автори IELTS створили завдання, щоб побачити ваші конкретні знання і навички, які більш-менш піддаються оцінці. У кожної частини є свої вимоги і ті приблизні ідеальні відповіді, які для екзаменатора означають 9 з 9, – відповіді, які задовольняють усі критерії.

To make a long story short, ви маєте відповідати так, як від вас очікується. Ви маєте говорити те, що від вас хочуть почути. Це працює з усіма існуючими тестами. Екзаменатори перевіряють тисячі робіт і оцінюють їх за однаковими критеріями. Бути спокійним, доброзичливим і творчим (під час W i S) добре і навіть корисно. Але навіть я – людина, яка любить творчість і «політ думки», – маю вгамовувати свій потік креативу, коли того вимагають умови. Знати, що від вас хочуть почути, другий секрет успіху на IELTS.

Маю сказати ще дещо. На IELTS необов’язково відповідати правдиво на всі запитання. На W ви можете бути незгодні з деяким твердженням, але, якщо до нього простіше й швидше підібрати аргументи «за» і «проти», ви не маєте гаяти час на обдумування складного твердження. На S бувають питання, на які не одразу відповіси рідною мовою. Вам необов’язково намагатися згадати останню прочитану книгу чи улюблений фільм, останню вечірку чи подорож. Кажіть те, що перше спаде на думку – вас не перевірятимуть на детекторі брехні. Ще краще підготувати такі питання заздалегідь. Ось список запитань, на які можна орієнтуватися. Завчати відповідь – погано й не допоможе, але тримати в голові декілька ключових назв дуже корисно.

Якщо ви сумніваєтеся у своїй англійській, знаєте, що матимете проблеми з самодисципліною чи хочете мати когось, хто б наглядав за вашим прогресом і вказував на помилки, подумайте про курси підготовки до IELTS чи заняття з вчителем. Їх можна знайти і у Ванкувері, і в Києві, і в Кіровограді. І я вірю в їхню користь. Як показав мій випадок, мені вдалося самостійно за півтора місяця добре натренуватися для R i L, отримавши у результаті 9 балів, та по S і W вийшло 7.5, бо самого себе в цих аспектах перевіряти неможливо. Курси зроблять вашу дорогу до IELTS більш приємною, легкою і організованою.

Більш того, якщо ви відчуваєте, що маєте проблеми з граматикою, вимовою, лексичним запасом, то самотужки вам буде справді важко. Фахівець зможе підібрати програму спеціально для вас. І не забувайте, в такому випадку за 1-2 місяці підготуватися не вийде. Щоб усе було, як хочеться, треба виділити час і на вивчення специфіки IELTS, і на покращення загального рівня англійської.

Додам, що також варто з самого початку знати бал, який вам необхідно набрати по кожному аспекту чи в сумі. Це можуть бути вимоги імміграційної служби чи ВНЗ, куди ви збираєтеся вступати, або ж ваша особиста оцінка мрії. Від поставлених цілей залежатимуть способи та час підготовки.

Які матеріали для підготовки використовувала я

  1. Підручники Barron’s

 

Я замовила комплект підручників, до якого входили: Strategies and Tips, Practice Exams, IELTS (загальний підручник) і Essential Words for the IELTS. Усі вони йшли з дисками і це однозначний плюс. Тут і про критерії, і стратегії, і багато-багато практичних завдань по всіх аспектах. Підручник про слова видався мені не дуже корисним, але лексика була хорошою.

  1. Практичні тести

Їх можна знайти онлайн чи придбати збірник. Важливо хоча б раз у тиждень проходити пробні тести з такою ж процедурою, як це буде відбуватися на реальному. Тобто відкладаєте телефон, нікуди не підглядаєте, встановлюєте таймер і вирішуєте завдання, виписуючи відповіді у бланки. Необхідно привчити себе до жорстких часових рамок і відсутності допоміжних засобів. Таким чином, на реальному тесті ви відчуватимете себе комфортніше.

  1. Диктофон/Skype

Як я вже згадувала вище, на сайтах можна знайти купу приблизних питань S і тренуватися говорити. Це можна робити де завгодно і з ким завгодно, можна записувати свої відповіді на диктофон, переслуховувати й працювати над помилками і швидкістю. Якщо у вас не має можливості спілкуватися з носіями мови наживо, існують онлайн-сервіси, де іноземці спілкуються між собою по Skype, щоб покращити розмовну англійську. Вам необхідна практика – говоріть і говоріть!

  1. YouTube

Навіть на YouTube є декілька корисних штук, на які варто звернути увагу. По-перше, там є багато відео-прикладів S: можна подивитися на саму процедуру і те, яким відповідям який бал відповідає. По-друге, є канали викладачів, які проводять курси підготовки до тесту. Мій фаворит IELTS Ryan – перегляньте декілька відео і зрозумієте чому.

  1. Книжки/фільми/радіо

Для словникового запасу, цікавих конструкцій і зворотів, а також для кращого сприйняття аудіювання варто оточити себе англомовними ресурсами. Навіть читання художніх творів матиме позитивний ефект, а англомовні статті й нон-фікшн ще й допоможуть вивчити нову лексику. Серіали й радіопрограми важливі для того, щоб навчитися розпізнавати й сприймати різні акценти й вимову. Це одна з навичок, яка перевірятиметься на тесті.

  1. 101 Hints for IELTS

Книжка з секретиками і ключиками для тих, хто хоче швидко осягнути основні особливості тесту. Лише її недостатньо для підготовки, але для ознайомлення корисна. ЇЇ можна знайти тут

  1. Офіційний сайт IELTS

Рекомендую прогулятися по сайту і прочитати критерії оцінювання, вимоги, правила проведення процедури тесту й усі можливі брошури й поради по підготовці. Це +100 до впевненості і спокою на IELTS і обізнаність в усіх тонкощах. От ви знали, наприклад, що усі частини, окрім W, можна писати лише олівцем?

Крім тих підручників, які я назвала, ще є популярними Cambridge. Ось так вони виглядають.

Більше інформації про ці підручники та посилання на скачування тут

Як ваші відчуття? Є враження, що підготовка займе вічність чи що ви з цим упораєтеся?

Особисто мені було важко починати. Здавалося, я не зможу, не встигну, не подужаю. Здавалося, попереду моря й океани інформації, яку потрібно запам’ятати, сотні тестів, які треба вирішити.

Але після того, як початок було покладено, IELTS став частиною моєї щоденної рутини. Я сміялася над діалогами з аудіювання, проходила Reading за 20 хв замість години, говорила відповіді на питання Speaking на кухні, в душі й уві сні, розказувала Андрію про безглузді й несподівані запитання з Writing і спостерігала, як з кожним тижнем я давала все більше й більше правильних відповідей. Після самого IELTS я навіть трохи засмутилася, бо підготовка більше не буде частиною мого звичайного життя – ніяких текстів про психічні хвороби і види метеликів. Звісно, у останній тиждень напередодні дня Х голова пульсувала від перепідготовки. Але цей шлях і досвід був цікавим та корисним. Сподіваюся, так буде і у вас.

Кажуть, істинне щастя – це процес вирішення проблем. Бажаю кожному з вас відчувати щастя, готуючись до IELTS/TOEFL чи будь-кого іншого важливого випробування. Особливо, якщо воно веде до здійснення мрії.

Мрійте, дійте і вірте у хороше. Якщо є якісь запитання, я завжди радо відповім.