Сьогодні я буду вашим екскурсоводом 🙂 . Але не бійтеся, що змарнієте від нудьги. Прага – це не про однотипні собори, запилені музеї і розрекламовані туристичні пам’ятки. Прагу не можна дослідити за тиждень ( а, може, навіть і за рік). Прага – це про зношене взуття, підмочену міксом дощу й вітру зачіску, довгі сходи й бруківку. Ви готові? Тоді рушаймо!

До вашої уваги топ-10 місць, які варто відвідати в Празі (на нашу скромну думку):

* маленька порада: якщо ви студент, візьміть свій студентський із собою і користуйтеся ним, щоб отримати знижки на квитки. І неважливо, що в Чехії не знають української, моїм чесним очам вірили і так 😊

1. Старе Місто

Кожна столиця має район, звідки все почалося, де зародилося місто. Старе Мєсто – це справжній епіцентр празького життя і, звісно, тут найщільніше сконцентровані найпопулярніші туристичні пам’ятки. Ми вирішили не обирати екскурсії чи придумані кимось маршрути, а просто довіритися інтуїції і йти туди, куди приведуть ноги (або ж натовп туристів). У Старому Місті важко заблукати чи збитися зі шляху: повсюди натрапите на якісь цікавинки – вежі, собори, площі чи скульптури.

           

Наприклад, ви майже не маєте шансу оминути Астрономічний годинник або ж Празькі куранти. Кожної години з 8 ранку до 8 вечора під ними збирається сила-силенна туристів і з завмиранням серця очікує на дійство.

                                   

Дане шоу починається з руху по колу фігурок-апостолів, останнім учасником процесії є Ісус. Весь цей час фігурки справа та зліва від циферблата розпочинають свій рух: тут вам і чарівник, і скелет (символ смерті), турок, Архангел Михаїл, астроном й інші цікаві символи-послання, які можна інтерпретувати по-своєму. Завершує таке дійство крик півня (а півень, до речі, відлякує нечисть!). Чесно кажучи, ми не дуже розділили захват туристів з Азії, які відчайдушно аплодували дійству. Раджу стати подалі від самого годинника – щоб не лише краще роздивитися цікаву будову циферблатів, але й споглядати неймовірну кількість людських рук з фотоапаратами і смартфонами, які хочуть зафільмувати кожну секунду «грандіозного» середньовічного дійства 😊

        

На що ще звернути увагу, гуляючи по Старому Місту:

2. Карлов міст

Цей знаменитий празький міст поєднує райони Старе Мєсто і Мала Страна. Він живе своїм життям: раніше тут проводились ярмарки та лицарські турніри, тепер же – це центр культурного життя й улюблене місце художників, торговців, музикантів і майстрів, які презентують перехожим свої саморобні прикраси, сувеніри й безліч інших цікавих дрібничок.

 

 

Основні установки перед прогулянкою Карловим мостом:

  • Не спішіть. Зупиніться й огляньте Прагу з різних ракурсів, поспостерігайте за корейськими весіллями чи лебедями, які тусуються на березі.
  • Зверніть увагу на скульптури, якими прикрашений міст, ознайомтеся з їхньою історією. Чомусь туристи зовсім забувають про них, зачаровані красою панорам.
  • Візьміть участь у «челенджі» й спробуйте зробити хоч одну вдалу фотографію. Навіть у будній осінній день тут гулятиме стільки туристів, що за місце з гарним видом триватиме справжня боротьба.
  • Зверху Старомєстської мостової вежі є оглядовий майданчик. З листопада по лютий, наприклад, він працює з 10 до 17. Скористайтеся можливістю і подивіться на всю цю красу з висоти.

 

3. Празький Град

Резиденція чеських президентів, найбільший замок у світі й, до того ж, найвідоміший празький собор… Мабуть, я вже переконала вас відвідати цю туристичну мекку.

  

Маю одразу попередити:

  • Добратися до Граду можна на трамваї або довгими сходами через Малостранську. В будь-якому разі, взувайтеся зручно (втім, як і завжди у Празі😊). 
  • З якого б боку ви б не підійшли до комплексу, доведеться проходити контроль безпеки. Після цього ви вільно потрапляєте на територію Граду.
  • Щоб гуляти по Граду, квиток купувати не обов’язково. Безквиткове перебування обмежує ваш доступ лише в деякі зони: наприклад, на Злату вуличку (після 17 вхід вільний), а також вглиб собору Святого Віта – вас допустять лише в невелику оглядову зону.

   

  • Але !увага!. Порада на мільйон. Не полінуйтеся прокинутися рано й приїхати на недільну службу о 8.30 до собору Святого Віта. Ви вб’єте двох зайців: зможете абсолютно безкоштовно послухати орган й ознайомитися з католицькими традиціями служіння, а опісля – оглянути весь собор без натовпу туристів і будь-яких обмежень. Повірте, це дійсно того варте – готична атмосфера, містичні мозаїки, проникливий орган – в напівпорожньому храмі все вражає й перехоплює подих.
  • З попереднього лайфхаку витікає наступний. На території комплексу знаходиться один з найкращих безкоштовних оглядових майданчиків. Це двоповерхова кав’ярня Starbucks – улюблене місце для фотографій туристів. Та після недільної служби, зазвичай, там майже безлюдно. Тому займайте місця, фотографуйтеся й насолоджуйтеся видом на ранкову Прагу.

4. Зоопарк

Я ніколи не любила зоопарки. Все, що я пам’ятала з Києва та Миколаєва, – це старі брудні клітки та сумні звірі. З тієї ж причини я негативно ставлюсь до цирку з тваринами – я не розумію, чому вони мають терпіти погані умови та жорстоке поводження. Гадки не маю, як ми вирішили відвідати Празький зоопарк, але це точно було варте нашого часу.

                     

TripAdvisor назвав цей зоопарк четвертим у світі. 4500 тварин і 58 гектар – звучить грандіозно. Ми витратили 4 години, щоб «пробігтися» по основних експозиціях і павільйонах, тому варто звільнити цілий день для відвідин зоопарку. Кожна зона пов’язана з певним середовищем природного життя тварин: пустелі, степи, льодовики, скелі і т.д. Більш того, огорожі досить умовні, звірі мають багато простору, а ще живуть великими сім’ями й у сусідстві з тими, хто оточує їх у природі. Це круто! Тут нема самотніх, сумних звірят – вони грайливі та розслаблені. Дивіться самі:

                        

5. Лебеді

Що вам точно сподобається в Празі – це можливість спілкуватися з лебедями, такими ж білосніжними й грайливими, як з казок Андерсена. Вздовж берегів Влтави знаходяться «епіцентри» життя пернатих, а їхнє годування всіляко заохочується місцевою владою. Ми навіть побачили вивіски, де зазначалося, що полюбляють їсти ці птахи та які продукти варто не викидати на смітник, а принести в якості смаколиків лебедям, чайкам і голубам. Тож, взявши з собою буханку білого хлібу, ми спробували погодувати птахів. Як виявилося, вони так радіють будь-яким харчам, що вихоплювали шматочки з рук і настирливо скупчувалися зграями навколо нас, коли відчували запах їжі.

Спершу мене це добре налякало. Не те що б я боягузка, але коли ці звірі не на воді, вони радше схожі на великих голодних гусаків зростом у метр, аніж на романтичні символи вічного кохання. Та потім прийшло розуміння, що, в будь-якому разі, лебеді витримують субординацію і знають, що кусати людей не варто😊

Наступні 5 цікавих місць – незабаром. Дочекайтеся:)