З-за рогу підбирається Новий рік, а це значить, що скоро підійде до кінця мій читацький челендж 2018 (ціллю було прочитати 60 книжок). А це значить, що мені треба поспішити, бо я добряче відстаю від поставленої цілі. Знаєте, бувають такі періоди, коли книжку в руки брати не хочеться. Зазвичай, це трапляється після прочитання або дуже крутих книг, або відверто жахливих. Цього року я читала різну літературу – іноді з вибором щастило, іноді я просто закривала книжку на початку й повертала її до бібліотеки. З книжками, як і з мріями, заняттями, людьми,  – є твої і не твої.

Мій останній книжковий огляд був аж у липні, тому настав час виправлятися і ділитися найсвіжішими літературними знахідками. Enjoy!

1. Ніл Гейман «Скандинавська міфологія» / Neil Gaiman «Norse Mythology» 2017 рік

304 сторінки

Аудиторія: 16+

Про мою любов до Ніла Геймана ви вже знаєте із попередніх книжкових статтей. «Скандинавська міфологія» – це книга, у якій якнайкраще втілюється світобачення автора, а саме його відверте захоплення богами старовини. Книга складається з невеличких історій, у яких переказуються і пояснюються основні події життя скандинавських богів та міфічних істот. Ні, це не енциклопедія, а доволі самостійний літературний твір. Люблю Геймана за легкість викладу, гумор і дорослу казковість. А конкретно ця книга навіть на хвильку змушує повірити, що створення та існування нашого світу дійсно відбувається за волею богів Скандинавії. Заслужені 5 зірочок.

2. Одрі Ніффенеггер «Дружина мандрівника в часі» / Audrey Niffenegger «Time Traveler’s Wife» 2013 рік

500 сторінок

Аудиторія: 16+

Якщо ви не читали цю книжку, то точно бачили відому її екранізацію з Рейчел МакАдамс і Еріком Баном. Головний герой, Генрі, має генетичну особливість – спонтанно подорожує у часі і не може контролювати свої переміщення. Клер із самого дитинства знає, що вийде заміж за Генрі, але їм постійно доводиться боротися із розлуками, часовими перешкодами і болем, щоб залишатися разом. Ідея цікава, сюжет динамічний: у якийсь момент сама починаєш задумуватися, як складно головним героям зберігати свої стосунки, незважаючи ні на що. Однак, мене трохи засмутила кінцівка й описи певних сцен. Тому поставила 4 зірочки. Але прочитати раджу!

3. Ольга Кобилянська «Царівна» 1895 рік

309 сторінок

Аудиторія: –

Останнім часом я намагаюся читати більше української літератури – як сучасної, так і класичної. Це доволі проблематично, бо всі книги я беру з ванкуверської бібліотеки – звісно, англомовної. Про Кобилянську згадала нещодавно і аж захотілося перечитати. «Царівна» – це твір про долю українського інтелігентного жіноцтва у часи, коли інтелект жінки нікого не цікавив. Головна героїня закохується, емоції вирують, дискусії точаться. Все у найкращих традиціях, але для мене на четвірочку.

 

4. Пол Каланіті «Коли подих стає повітрям» / Paul Kalanithi «When breath becomes air» 2016 рік

208 сторінок

Аудиторія: 13+

Ох, це, мабуть, одна з книг, яка найбільше мене вразила за останні декілька років. Автор – талановитий нейрохірург – ділиться подробицями зі свого життя – роман автобіографічний. Кожен день він постає перед складним вибором, люди вмирають, люди врятовуються. Автор знаходиться за крок до омріяної блискучої карєри, коли дізнається, що має рак легень четвертої стадії. Книжка прониклива й життєстверджуюча, після прочитання хочеться любити, мріяти, жити. На деяких сторінках пробиває на сльози, історія чесна, щира, правдива і проймає до самого серця. Якщо вам не страшно читати сповідь людини, яка наближається до смерті, обов’язково раджу.

5. Лейла Слімані «Ідеальна нянька» / Leila Slimani «The Perfect Nanny» 2016 рік

228 сторінок

Аудиторія: 16+

Цю книжку я спочатку примітила у книжкових магазинах Ванкувера на перших полицях, а потім дочекалася, поки вона з’явиться у нашій бібліотеці. Скажу таке: це справжній психологічний триллер. Про одну гарну родину і їхню чудову, неймовірну, ідеальну няньку. Спойлерити не буду. Додам лише, що читається легко, цікаво і час від часу ганяє мурах спиною.

 

6. Грег МакКеон «Есенціалізм» / Greg McKeown «Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less» 2014 рік

260 сторінок

Аудиторія: –

Хвилинка нонфікш книжок, тобто нехудожньої літератури. «Есенціалізм» давно був у моєму списку до прочитання, бо про книгу говорили звідусіль. Хтось казав, що вона перевернула життя. Так, ідея класна. Але для того, щоб її зрозуміти НЕ ПОТРІБНО ЧИТАТИ 260 СТОРІНОК. Нещодавно ми говорили про нехудожню літературу з Андрієм і він сказав мені дуже просту, але корисну істину: нонфікшн, на відміну від художньої літератури, можна (а іноді і треба) читати по діагоналі. Дуже часто у перших 20% книги вміщено всю суть, з художкою буває навпаки – вся книга може підводити до феєричної несподіваної кінцівки. Так от. Економлю вам гроші і час. Ось найважливіші цитати з книги:

«Шлях есенціаліста передбачає відмову від переконання, що ми можемо встигнути все. Натомість він вимагає, щоб ми реально дивилися на речі й приймали важкі рішення»

«Вчасно сказане «Ні» може змінити хід історії»

«Якщо не очевидно, що це «ТАК», то очевидно, що це «НІ»

Тобто автор закликає «редагувати» своє життя і концентрувати свої ресурси на мінімумі цілей, вміти відмовляти іншим і казати «ні».

Вітаю, ви тільки що прочитали книгу «Есенціалізм».

7. Елізабет Гілберт «Велика магія» / Elizabeth Gilbert «Big Magic: Creative Living Beyond Fear» 2015 рік

288 сторінок

Аудиторія: –

«Велика магія» – це книга, яку я точно придбаю у друкованій версії. Ідеально підійде людям, які хочуть займатися творчістю у будь-якій формі. Особливо тим з нас, хто вагається у своїх силах і можливостях. У кожній сторінці я знаходила відповіді на свої внутрішні запитання і невтомно кивала головою, коли авторка розповідала про свій досвід. Митці дуже часто страждають від проблем із самооцінкою, осуду суспільства, нерозуміння з боку рідних. І тому так важливо чути, говорити або читати про досвід тих, хто зумів перебороти в собі страхи, невпевненість та внутрішнього критика.

Найважливіше, чому я навчилася (і продовжую вчитися) завдяки цій книзі, це займатися творчістю заради процесу і відділяти себе від результату, не ототожнювати себе зі своїми роботами. Бо, як і будь-що інше, тексти бувають гарні і жахливі, комусь подобаються, а у когось викликають відразу. Тому без роботи над сприйняттям і самооцінкою не обійтися. Відчуваєте, що це все про вас, біжіть за «Великою магією»!

А що ви читали останнім часом? Діліться своїми книжковими рекомендаціями в коментарях!

Цілую, обіймаю,

Юля