сьогодні говоримо про амстердамський шопінг і про те, чому нідерландські села полюбилися більше, ніж пафос столиці.

через те, що холод і неприємна мжичка застали нас зненацька, ми вирішили поєднати приємне з корисним – і відправилися до магазинних кварталів біля Dam Square і торгового центру Magna Plaza. моєму розчаруванню не було меж: якісний одяг коштував 150+ євро. відвідувачі магазинів з подібною ціновою політикою нагадували відвідувачів музею – вони ходили від одного “експонату” до іншого, з непідробним подивом роззявляли рота і показували своїм друзям/родичам цінники (ми були одними з них). ті ж магазини, які входять до числа масмаркету засмутили такою низькою якістю, що з деякого одягу щось сипалося-рвалося-випадало і “як таке носять?”.

на наступний день у нас була запланована поїздка до національної гордості Нідерландів – їхніх старих вітряків і маленьких кольорових будиночків. інтерсіті доставив нас до Zaandam і ми нарешті побачили чисту, різнокольорову і не таку вже й туристичну країну. наприклад, ось ці зелені стіни:)

ми мали пішки дійти до Zaanse Schans – музею під відкритим небом, типового пейзажу усіх нідерландських листівок. та по дорозі ми натрапили на довгу вулицю магазинчків типу Primark і H&M і затримались на декілька годин. тож порада №1 – якщо хочете скупитись в Нідерландах (і якщо для вас ціна має значення , робіть це подалі від великих міст і, тим більше, столиці). це стосується не лише одягу: Амстердам, як і, мабуть, більшість європейських столиць, живе на туристах і їхніх коштах. тому не дивуйтеся, якщо стикнетеся з безпідставно завищеними цінами, – тут це норма.

окрім хорошого шопінгу, Zaanse Schans – неймовірно мальовничий і врівноважений.

туристи та місцеві повільно проходжуються маленькими місточками, вітаються з рудими коровами, задирають голови, щоб глянути на вітряків-гігантів і вигулюють собак. мабуть, кожен тут ловить себе на думці, що старість було б непогано провести в одному з таких яскравих, ніби казкових, будиночків.

а ще прямо біля цього сільського музею працює справжнісінька шоколадна фабрика, тому естетична насолода поєднується з солодкими ароматами какао (ендорфіни Х5). тож порада №2: навіть якщо ви приїхали лише в Амстердам, викроїть трохи часу для сільського колориту і типового голландського вікенду з вітряками.

наступна (завершальна) частина про канали, нідерландців і їхню любов до велосипедів  – дочекайтеся.