Погода у Ванкувері передумала бути весняною: пливе місто, автівки, чорна туш для вій і разом з ними ­­­– мотивація сунути носа на вулицю. До приходу цієї дощової пори я навіть призвичаїлася писати винятково не вдома, а, наприклад, у кав’ярні (там всі працюють або принаймні роблять вигляд) чи у торговому центрі (гамір, натовпи людей і зручні диванчики несподівано надихають творити). Та зараз все, що я можу (і що роблю прямо зараз), – це закутатися у ковдру, залишивши місце для голови і рук, вкласти теплий ноутбук прямо на коліна (на жаль, у нас немає кота – тоді б він, безсумнівно, зайняв це місце) й через скляне вікно-стіну десятого поверху споглядати, як морщать носа, голови й все своє єство перехожі без парасольок. Я їм не заздрю.

Думаю, більшість із нас перетворюється на сонних ведмедиків-сопух з настанням коротких похмурих днів. Та, на жаль, на відміну від наших волохатих братів менших, ми не можемо заховатися від світу на три місяці, забувши про навчання, роботу, палаючі дедлайни й голосних дітей. Люди, на противагу всьому тваринному світу, збирають в кулак силу волі, викочують своє сонне тіло з ліжка і кожного ранку йдуть підкорювати світ.

Але я, знатний оптиміст, спробую переконати вас, що «зимова сплячка» – це не лише темні кола пандочки під очима й неминуче набрані кілограми. 7 причин, чому ви (і я також) маєте полюбити цей чудовий період року:

1. Ви можете виспатися

Ну а що, серйозно. Краще вже спати взимку, ніж у розпал теплих літніх ночей, вечірок біля моря й сімейних шашликів на дачі. Якщо ви відчуваєте, що не отримуєте сповна сну – лягайте раніше – ідеальнішого часу, щоб налагодити режим дня не існує. Якщо ж навпаки, 10-тигодинний сон робить вас безсилим, саме настала можливість вирішити цю одвічну проблему. Зимові вечори – прекрасні для вивчення літератури про біологічний годинник людини, види сну і його регулювання. Спати добре = бути здоровим. І гарним теж.

2.Ви можете насолоджуватися їжею

Олів’є, домашня піца, червоний кав’яр, печена картопля, безкінечні ряди салатів… Ви й без мене знаєте, що зима – це пора свят, а це значить, що ви нікуди не подінетеся від смачненького. У вас немає шансів не зогрішити хоча б раз, піддавшись спокусі чогось смаженого/гострого/апетитного. Звісно, від переїдання і проблем зі шлунком щасливим не станеш. Та, якщо до всього підходити з розумом й обережністю, можна дати собі слабинку й задовольнити смакові рецептори. Мій зимовий фаворит: свіжа скибка батону з маслом і варенням (медом) – ну, і, звісно, без літру запашного чаю тут не обійдешся.

Або навчіться нарешті варити домашній глінтвейн.

3.Ви можете будувати плани на відпустку

Якраз настав час подумати про літні мандри й їхні обов’язкові атрибути – квитки, бронювання, маршрути й місця, які хочеться відвідати. Ви ж знаєте, зима завжди закінчується. Тому чому б не помріяти про теплі безтурботні дні: солоний запах моря, прохолоду гірських лісів чи стиглу полуницю на дачі. А мрії, якщо щось робити для їх втілення, обов’язково здійснюються.

4.Ви можете нарешті дочитати довгу книжку

Або додивитися улюблений серіал. Або влаштувати домашній фестиваль старих радянських фільмів. Ми, наприклад, нещодавно переглянули всі частини «Гаррі Поттера». Ну, як переглянули – Андрій дивився їх вперше і був у такому ж захваті, як і я, хоча я вже, здається, знаю частини напам’ять. Якщо зимовий настрій не випускає вас з обіймів ковдри, залишайтеся там, захватіть ту саму книжку, чашку чаю й … насолоджуйтеся!

5.Ви можете вигадати щось геніальне

Зима – час затишшя. Якщо ви з тих, кому не подобається сидіти на місці (або якщо вам це набридло), задумайтеся, чи є щось, що ви давно хотіли реалізувати, але ніяк не виходило. Проект по рятуванню бездомних котів, медіа-продукт для молоді, курси для підприємців на Coursera чи власна дипломна робота. Якщо ви це читаєте, вважайте, що це – знак з небес почати працювати над своїм проектом. Поки всі відходять від свят і насолоджуються спокоєм, найбільш вольові представники людського роду створюють стартапи, організовують ініціативи й займаються самоосвітою. Чим ми з вами гірше?

6.Ви можете культурно розважатися

Коли ви останнього разу ходили до місцевого музею? А театру? Літом нам часто немає діла до цих місць, бо вистачає інших розваг. Та коли на вулиці неприємний холод чи злива, театри, музеї, арт-центри й кав’ярні мають стати нашими найкращими друзями. Там тепло, затишно та, найголовніше, корисно для розуму й душі. Тим більше, в Києві та Кіровограді, наприклад, квитки в такі заклади коштують безцінь – це тут ми платимо за мистецтво, ніби ми не дивимося картини, а їх купуємо. Врешті-решт, воно того варте.

7.Ви можете ходити в гості

Якщо б у світі Вінні Пуха був час зимових свят, мені здається, це була б улюблена його пора (й не лише через повні столи смакоти). Можна ж ходити у гості! До всіх своїх родичів – бабусь і дідусів, до улюблених друзів і до знайомих, з якими півроку не бачилися.

Можна робити ще краще – запрошувати гостей додому. Якщо після цього речення всі добропорядні хазяєчки тяжко зітхнули і закотили очі, то я відповім ось що – не обов’язково продовжувати новорічну застільну феєрію: можна зібратися на чай, на піцу з доставки чи зібратися…просто так. Що зігріє в зимові вечори, як не тепла компанія. На замітку: згадайте про настільні ігри чи будь-які ігри за столом (Мафія, стікери «Хто я?», крокодил, «Правда чи дія» і т.д.). Гарний настрій і надірвані від сміху животи забезпечено.

То як, тепер «зимова сплячка» викликає у вас приємніші відчуття? Якщо досі ні, то… скористайтеся першим пунктом 😊

А якщо ваше місто засипане снігом (на відміну від нашого), до чого вам ці всі поради? Біжіть ліпити модель сніжної баби, кидатися сніжками й створювати сніжних янголів.

Коли ж погода у вас явно Ванкуверська, підіймаю за вас келих теплого цитрусового глінтвейну!