Літо у Ванкувері – час справжнього туристичного буму. Вулиці заповнюються гостями з усіх куточків світу, ціни на авіаквитки сягають максимуму, всюди валізи, похідні рюкзаки і спалахи фотокамер, а на велосипедних доріжках так багато людей, що можна потрапити у затору. Влітку Ванкувер і справді прекрасний. Із міста-знімального майданчика «50 відтінків сірого» він перетворюється на блискучий сонячний курорт. Це літо було по-справжньому гарячим, температура сягала українських висот. Тому як місцеві, так і приїжджі проводили весь вільний час на природі – у затінку гір, парків і лісів. У питанні вуличних активностей Ванкуверу немає рівних. Тут знайдуться варіанти для всіх – від новачків до завзятих екстремалів. Деякі заняття спробували й ми. Тож сьогодні я коротко розповім вам про те, як відпочивається у Ванкувері влітку. Поїхали?

  1. Велосипед

Привселюдно зізнаюся: останнім велосипедом, на якому я каталася, був трьохколісний «Гномик» (став лайк, якщо його пам’ятаєш). Після цього усі мої спроби стати велосипедним майстром закінчилися. Але ж ми у Ванкувері, надворі літо, а недалеко від дому Stanley Park. На хвилиночку, площа парку – 404,9 гектарів і щороку його відвідують понад 8 мільйонів осіб. Тож, якщо вам пощастить відвідати Ванкувер, усі путівники й туристичні сайти в один голос скажуть відвідати цей парк, і не просто прогулятися (гуляти прийдеться довгенько), а проїхатися стежкою у 8.8 кілометрів уздовж ставків, озер та лісу.

Кожен другий магазин навколо Stanley Park здає велосипеди в оренду. Навіть не потрібно шукати на карті: одразу бачиш натовп людей різного віку і зросту в шоломах із двоколісним транспортом під рукою. Влітку їх так багато, що можна потрапити у велосипедну затору. Також тут можна побачити велосипеди всіх видів: дитячі, з коляскою, тандеми (для двох осіб). Ми, звісно, вибрали тандем. Я була не готова вирушати у самостійне плавання серед такої кількості людей. А так, їхати тандемом навіть цікавіше. Я називаю це team-building (об’єднання команди). Ви крутите педалі разом зі своїм партнером, можете говорити по дорозі і ділитися враженнями. Ми обрали не найпопулярнішу доріжку вздовж берега, а непроторену лісову стежку. Прохолода, мінімум людей, гарний ліс навкруги – ідеальний літній відпочинок. Не забудьте про шолом!

Ціна: $17.14/год для тандему

 

  1. Каякінг

Це друге обов’язкове туристичне заняття, адже у Ванкувері стільки гарних місць для плавання. Каякінг – це “вид дозвілля, який полягає у плаванні на воді у вузьких довгих човнах — каяках, середньою довжиною від 2,7 до 5 метрів та середньою шириною від 50 до 80 см”. Можна плавати як самому, так і вдвох, що теж, в принципі, непоганий team-building. Головне не задіти один одного веслом чи не перехилити човен на бік (для цього треба дуже постаратися).

Каякінгом найбільше насолоджуєшся, коли обираєш для плавання мальовничу безлюдну місцину. Це завдання не з легких, але вибір правильної локації обіцяє незабутній досвід. Особливо це романтично для закоханих пар, адже можна разом кермувати своїм човном і насолоджуватися чудовими краєвидами навколо.

Ціна: $52/2 год за каяку для двох

  1. Хайки

Я вже писала про зимовий хайк тут. Хайк влітку – це зовсім інші враження. Цього серпня ми вирішили поїхати на озера – Joffre Lakes. Зібрали друзів, винайняли автомобіль (добратися до озер на автобусі коштувало б $75 на людину) і відправилися у трьохгодинну поїздку. Ми спеціально вирушили після обіду, щоб паркувальні місця почали по-троху звільнятися. Хайки у Ванкувері – це завжди купа людей, тим більше, влітку.

Сам хайк виявився не таким легким, як нам усім уявлялося. Підйом нагору зайняв годину, але більшість шляху складалася з каміння, сходів і крутих підйомів. Особливо важко тим, хто на хайки ходить рідко (тобто мені). Маршрут складається з трьох озер: найменше можна побачити за 10 хвилин від старту, друге середнє через годину, а найбільше третє ще за 20 хвилин. Більшу частину дороги бачиш, на жаль, не навколишню красу, а кросівки людини попереду. Втім на шляху зустрічаються чоловіки з маленькими дітьми, бабусі і навіть служниці церкви в костюмах – вони надихають не зупинятися і йти далі.

Краса хайків у тому, що можна залишити позаду гамір великого міста і запах автівок й насолодитися простими дрібницями: маленькими звірятами, які здивовано виглядають із своїх схованок, смачним сендвічем на березі озера, прозорою холодною водою і заходом сонця.

Ціна: оренда автомобіля + пальне – $70+

  1. Живописні … дороги

Для тих, хто не має сили чи бажання забиратися у гори по-серйозному, є варіант простіше. Називається це спасіння для лінивих хайкерів – Sea to Sky Highway. Все, що знадобиться, це авто, фотоапарат і захисний крем на носик.

Трохи від’їхавши від Ванкувера, можна виявити портал у потойбічний світ – інакше не назвеш.  Кажуть, це одна з найгарніших доріг Канади. У якийсь момент поїздки починає закладати вуха і болить голова – вірний знак того, що ви нарешті в горах. Та й без того зрозуміло. Машина починає в’їжджати в поворот за поворотом. Спочатку видніються сірі покусані скелі – сердиті і ображені на весь світ. Трохи пізніше горизонт застилають такі могутні велетні, що важко повірити у правдоподібність побаченого. Я була в Криму і Карпатах, і знаю, як виглядають гори. Вони завжди залишають сліди глибоко в серці. Але ці гори інакші. Від них голова йде колом, перехоплює подих і стає лячно.

Вмить дорога стає тоненькою сірою цівкою, витвором людських рук серед справжнього мистецтва – творінь природи. Мій людський мозок впадає в естетичну кому. Гори в один голос стверджують: «Ось ми. Тут. Дивися лише на нас». У цей момент я прошу Андрія (який кермує) не повертати голову на пейзажі, щоб випадково не з’їхати з дороги. Всередині авто тиша, яку порушують лише наші «ой», «ах» і «подивіться!».

Вздовж такої дороги можна знайти декілька пунктів огляду – зупиняєшся, виходиш із автівки й дивишся на красу. Також зустрічаються водопади, наприклад, Shannon Falls. Ті, у кого є кошти і сміливість, можуть придбати квиток на Sea to Sky Gondola. Це такий місток між гір, куди ти підіймаєшся у прозорому вагончику підйомника. Ми, на жаль, не встигли до закриття, але я боюся навіть уявити, як це гарно.

Ціна: оренда авто + пальне – $60+, квиток на Sea to Sky Gondola  – $41.95 на людину

 

  1. Пляжі

Пам’ятаєте пляжі з американських фільмів? Придивіться, вони там завжди є. Це місця, де збираються люди різного віку і професій і весело проводять час разом, проводжають ліниві заходи сонця і зустрічають яскраві ранки, грають у волейбол чи теніс. Мій улюблений спосіб проводити час на пляжі – це влаштувати такий собі пікнік з фруктами, сиром та вином. Розстелити плед на теплому пісочку, почитати книгу, спробувати кінчиками пальців крижану воду з океану. Все, як зі сторінок якогось легкого літнього роману.

Ціна: їжа для пікніка з алкоголем – $25-30

  1. Фестиваль феєрверків

Щорічно у Ванкувері відбувається справжнє свято вогнів. Представники трьох країн світу влаштовують шоу феєрверків, кожне тривалістю 20-25 хвилин. Вистава супроводжується популярною музикою, яка лунає з колонок у найбільш людних точках перегляду, а також зі спеціальних додатків на смартфонах, які глядачі можуть безкоштовно встановити. Цього року у конкурсі брали участь Південноафриканська республіка, Швеція та Південна Корея, а темою фестивалю стало … кохання!
Єдине, що мене засмучує у цій традиції, це її вплив на навколишнє середовище. Якщо навіть мені довелося затуляти вуха, то я уявляю, як страшно було чайкам, рибам й іншим тваринам. Може, хтось із вас знає, чи небезпечні такі шоу для природи. Пишіть у коментарях.

Ціна: безкоштовно

Звісно, це лише маленька частинка усіх літніх занять у Ванкувері. Ще можна купатися в озерах чи відкритих басейнах, їздити на човнах, щоб подивитися на китів, відвідувати музичні фестивалі і т.д. і т.п.
А як минуло ваше літо? Я фанат осені: чекала на неї довго-довго, а тепер насолоджуюся. Привіт, справжній Ванкувере – дощовий!