Бонжур, мої любі! Сьогодні середа, а значить настав час продовжити розповідь про Монреаль. Цього разу уявімо на час читання, що ви випадково потрапили у туристичний блог, бо сьогодні він буде саме таким. Розкажу про 5 місць, які варто відвідати у прекрасному Монреалі. Звісно, я назву, мабуть, найпопулярніші пам’ятки, але, якщо ви ніколи не були у цьому місті, вам має бути цікаво. У Парижа є Ейфелева вежа, у Лондона Біг Бен, у Ванкувера…ще досі не знаю. А чим таким відрізняється Монреаль? Читайте далі.

  1. Собор Монреальської Богоматері або Базиліка Нотр-Дам-Де-Монреаль – сайт

Оскільки Монреаль заснували французькі переселенці, не дивно, що у якийсь момент їм закортілося побудувати власний Нотр-Дам. Спочатку на його місці стояла дерев’яна церква. У 19 столітті, коли вона стала затісною для відвідувачів, було прийнято рішення побудувати монументальну кам’яну базиліку на місці крихітної церквушки. У результаті маємо великий кафедральний собор із 70-ти метровими дзвіницями та одним із найбільших трубних органів у світі. Нотр-Дам важко не помітити – він знаходиться у самому серці Старого Міста на Арсенальній площі, а вночі освітлюється різнокольоровими вогнями.


Монреальський Нотр-Дам


Паризький Нотр-Дам

Та найгарніше знаходиться всередині. Увійшовши, одразу звертаєш увагу на незвичайний смарагдово-синій колір куполів, бані, прикрашені намальованими зорями, різнобарвні вітражі із зображенням біблійських сцен і неймовірної краси вівтар. Хочеться сісти на дерев’яній лавці й розглядати все навкруги деталь за деталлю, фреска за фрескою.

На жаль, ми не встигли, але раджу прийти до Нотр-Даму на служіння: гратиме орган, відбиватимуться луною молитви – чарівна атмосфера. Також для тих, кому не жаль зайвого десятка доларів, тут відбувається відоме світлове шоу «Аура». Квитки на нього розбирають на декілька місяців, тому подбайте про це заздалегідь. Слова тут зайві, просто перегляньте це відео.

 https://www.aurabasiliquemontreal.com/

Ціна: вхідний квиток – $6, шоу «Аура» – $24.50

Адреса: 110 Notre-Dame Street West

  1. Mont Royal (Монт-Рояль або Королівська гора) – сайт

Чесно кажучи, це і є гора. Ага, попалися! Навіть у прекрасному європейському Монреалі знайшла вам хайк посеред міста 😊

Окей, не лякайтеся. Це невеличкий пагорб, підйом на який займе 15-20 хвилин. Там купа туристів, прокладені сходи, доріжки та дороговкази – заблудитися не вийде. Натомість за проявлену відвагу ви отримаєте один з найкращих видів на місто абсолютно безкоштовно. На верхній точці пагорбу легко побачити, що Монреаль – це типовий північноамериканських мегаполіс: невеликі старі будиночки губляться поміж сучасних скляних хмарочосів і місто виглядає зовсім інакше. Одна проблема, щоб це побачити, прийдеться пролізти через натовп туристів, але таке воно туристичне життя.

На території Монт-Роялю знаходиться парк. Життя там вирує: бігають діти, розсікають велосипеди, шукають їжі білки та витоптують траву туристи. Особливо гарно стає восени: все таке барвисте, що я аж згадала нашу жовтневу Прагу – піднімаєшся нагору, по дорозі розглядаєш місто з висоти, насолоджуєшся свіжим повітрям. Ось трохи ілюстрацій.

Ціна: безкоштовно

Адреса: 1260, chemin Remembrance

  1. Ораторія Святого Йосифа – сайт

Неподалік від вершини Монр-рояля знаходиться відома римсько-католицька базиліка або ж Ораторія Святого Йосифа. Сама споруда виглядає велично, та не менш величною є її історія та призначення. З усього світу сюди сходяться паломники, щоб помолитися за одужання. 99 центральних сходинок виділені для пілігримів, якщо ті хочуть піднятися нагору на колінах. Всередині храму знаходиться своєрідна виставка з милиць людей, які одужали після відвідування храму.

Ціна: вхід до музею – $6.50

Адреса: 3800 Chemin Queen-Mary

  1. Les Grands Ballets Canadiens de Montréal (Великий канадський балет Монреаля) – сайт

Я так давно хотіла сходити на балет, що не могла дочекатися українських канікул. У Ванкувері з цим, на жаль, все сумно, тому моя душа прагнула використати поїздку до Монреаля, щоб нарешті здійснити мрію танцівниці у відставці. Чомусь я наївно вирішила, що європейськість міста розповсюджується не лише на його архітектуру та їжу, а й на культурні заходи. Я заздалегідь придбала квитки на єдину виставу, яку обіцяли на початок жовтня. Нам пощастило, адже на 4 жовтня випала прем’єра балету за мотивами «Коханець леді Чаттерлей».

Перше, що мене здивувало, коли ми прийшли на виставу, це вигляд театру всередині. Він зовсім не схожий на типові українські театри/філармонії, де все в прикрасах, золоті й кришталевих люстрах (візьміть хоч театр у Кропивницькому!). Les Grands Ballets Canadiens de Montréal нагадує приміщення музею сучасного мистецтва: чіткі геометричні форми, прості кольори, жодних прикрас чи декорацій. Як виявилося, такий стиль відображався не лише у будівлі, але й у самій виставі.

Одразу зізнаюся, я довго займалася класичними танцями і люблю ходити на традиційний балет (і саме такий балет вважаю балетом!). Я насолоджуюся навіть записами виступів відомих балетів у YouTube і часом спостерігаю за їхніми тренуваннями по відео. Тож тепер ви розумієте рівень моїх очікувань. Натомість на сцені нас очікувала відсутність декорацій, костюмів та класичного музичного супроводу. Відбулося торжество сучасного мистецтва у повній красі. За 10 хвилин після початку я сиділа безмежно сумна, схиливши голову, і про себе думала: «Це не балет!». Артисти танцювали майстерно, іноді навіть були уривки чудової музики, але загалом вистава нагадувала роботу новомоднього художника, який набризкав випадкові фарби, залишив декілька поодиноких штрихів і вклав у картину глибоке значення. Ще сумніше було тому, що це був перший балет, який відвідав Андрій. До того я йому голову проточила розповідями про цей вид мистецтва і сподівалася, що він полюбить його так само, як я. Тепер ми точно сходимо на балет у Києві. Але, якщо вам пощастить потрапити на більш традиційну виставу або якщо ви любите сучасний балет, раджу включити Les Grands Ballets до своєї програми.

  1. Crew Collective & Café – сайт

Наприкінці нашої віртуальної подорожі Монреалем хочу порекомендувати суміш кав’ярні і музею. Вся «фішка» закладу полягає у тому, що він знаходиться у відомій старій будівлі Королівського банку. Височезні декоровані стелі, відблиски позолоти з усіх сторін, мармурові сходи, аромат свіжозвареної кави – і ти відчуваєш себе на сніданку у герцога. Окрім того, у закладі досить непогане меню. Можна спробувати бейгли з лососем і мяким сиром – це одна із найпопулярніших страв Монреаля, ну, і просто смачна випічка під каву. А скільки фоточок тут можна наробити…

На цьому наша монреальська історія не закінчується. Сподіваюся, відео нижче зможе проілюструвати все те, про що я писала. Гарного перегляду і побачимося зовсім скоро!